Qué es la Psicologia Positiva?

Aquesta publicació serà d’utilitat a totes les personas que desitgen una primera presa de contacte amb la Psicologia Positiva, i també a tots aquells que vullguen trobar de manera resumida els seus principals conceptes. .Entrevista realitzada per Ana Arroyes, estudiant, on parlem de Psicologia Positiva, felicitat, risoteràpia… Gràcies Ana per l’entrevista!

Com definiries la felicitat?

Bona pregunta per a començar! Podem trobar moltes definicions possibles de felicitat, i estes canviaran segons si atenem a la psicologia, a la filosofia, a definicions mes etimológiques…

En tot cas, la felicitat seria més que la absència de patiment. Així, podriem entendre-la amb un component de vida de plaer que maximitza les emociones positives i minimitza les negatives.

Quin creus que és el mètode més eficaç per fer a la gent sentir-se millor?

Podem fer moltes coses per a sentir-nos millor cada dia. De fet, tots nosaltres fem coses que ens fan sentir bé. La clau es fer-les de manera sostenida, concient i agraïr el que ens passa. De fet, aquest últim factor es fonamental.

En què consisteix aquest mètode esmentat? (el que consideres més eficaç)

Clar, parlem de l’agraïment. Les persones que agraeixen de manera habitual asoleixen més felicitat. Per qué passa aixó? Per que fixem la nostra atenció en les coses bones que ens passen.

Hi ha un exercisi molt senzill que s’anomena diari de gratitut. Consisteix en cada nit escriure en una llibreta tres coses bones que ens han passat durant el dia, puntuar-les de l’u al deu en grau de plaer i benestar i, molt important, donar l’explicació de perqué han sigut positives.

Què opines de la Psicologia Positiva? I com ajuda a aconseguir la felicitat.

Per començar vull dir que la Psicologia Positiva m’ha canviat la vida des d’un punt de vista personal i professional. Professional perque dona eines molt senzilles que actuen amb eficacia per a treballar amb les persones que venen a la consulta. I personalment perque he pogut aplicar moltes d’estes ferramentes també amb mi mateix. Era el que volia trobar i que em mancava a la psicologia. Aleshores, queda clar que la meua opinió es clarament positiva i que la recomane!

Ens ajuda a trobar la felicitat perque promou coes com el fluir (endinsar-nos i gaudir de les nostres activitats quotidianes), el sentit de l’humor, l’optimisme, la resiliència…

Per a què serveix la risoteràpia?

Es una bona ferramenta per a treballar, i la gent s’ho passa molt bé. Serveix per a estimular estats d’anim positius.

Com es fa un taller de risoteràpia? Quins aspectes són fonamentals alhora de preparar-ho? I de realitzar-ho amb les persones que assisteixen?

Un bon animador, tindre certs materials i sobre tot un espai gran on la gent es puga moure i jugar. En relació amb les persones, al animar-los amb exercicisis que vagen de menys a més intensitat i que així es puguen desinhibir. La risoterapia es una bona ferramenta; hi han moltes altres, com ensenyem al nostre curso online sobre Psicologia Positiva aplicada.

El grau de felicitat de cada persona influeix de certa manera a la possibilitat de patir una depressió?

Si! El grau de felicitat que una persona posseeix es preventiu. De fet pot previndre moltes depressions donat que el seu síntoma bàsic es tindre problemes en l’estat d’ànim.

Quins aspectes creus que considera la gent imprescindible per arribar a la felicitat? En què encerten i en què creus que han de canviar la forma de pensar i actuar?

La gent sap que té que estimular les seus emocions positives (escoltar una cançó, menjar un gelat, rebre una caricia etc). El que passa es que hi han altres maneres igualmente necessaries, abans anomenavem el fluir, estaria també el tenir relaciones personals positives, el aconseguir reptes i metes i el atendre l’espititualitat.

Per què volem ser feliços?

Bona pregunta per a començar i encara millor per finalitzar. Moltes persones si le preguntem en que desitjen en la vida dirien que ser feliços. Crec que el ser humà es bo, positiu i resilient per natura, encara que parega que el nostre mon actual ens vullga fer vore que no.

Un cantautor argentí, Facundo Cabral, deia que “El que está deprimit li amarga la vida a tot el barri”. Estant bé amb nosaltres mateixos podem estar bé també amb els demés: amics, parella, familia… Volem ser feliços perque tenim eixe desig molt dins, es la motivació que ens fa tirar endavant.

Antoni Martinez
Psicólogo y psicoterapeuta apasionado por la Psicología Positiva. En Valencia y activo online. Me encanta el proceso de enseñar y aprender en cada taller que imparto y de cada persona que conozco. Conoce mucho más Sobre mi
Antoni Martinez on EmailAntoni Martinez on InstagramAntoni Martinez on LinkedinAntoni Martinez on Youtube
0 comentarios

Dejar un comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Siéntete libre de contribuir

Comentar enriquece el debate :)